Under en lång tid har övervikten i Sverige ökat, inte bara hos människor utan även hos hundar. I några extrema fall har hundägare dömts för djurplågeri, eftersom deras hundar har blivit så överviktiga att det lett till kraftigt lidande.

Medelvikten i Sverige har länge gått uppåt, men tidigare i år rapporterade Sveriges Radio att övervikten bland barn faktiskt hade minskat en aning. En studie från Sahlgrenska i Göteborg visar att andelen åttaåriga pojkar med fetma är nere på de lägsta nivåerna sedan 90-talet.

Men det är inte bara barn som har ökat i vikt under lång tid. Detsamma gäller många husdjur, inte minst hundar. Metro berättar om flera fall där hundar har varit så överviktiga att deras ägare har dömts för djurplågeri.

  1. En hund i Västra Götalands län togs en hund om hand och avlivades, då den vägde dubbelt så mycket som normalt. Hunden haltade och hade svårt att andas på normalt sätt – andningen var enligt veterinären ”pipande”.  Hunden hade också öroninflammation och bölder mellan tårna.
  2. En tik som först bodde i Örebro län, och senare flyttade med sin husse till Varberg, fick äta så mycket den ville. Länsstyrelsen upptäckte 2012 att hon var kraftigt överviktig, inte kunde stå upp ordentligt och lade sig ner vid rörelse. Hunden hade också tung andning, och hässjade utan anledning. Tre år senare kontrollerade länsstyrelsen i Hallands län hundens hälsa. Då hade tiken ett tjockt späcklager runt kroppen, och det gick inte att känna hundens revben. Den vägde också ungefär dubbelt så mycket som normalt. Hussen dömdes till dagsböter för djurplågeri.
  3. En kvinna i Södertälje kommun fick djurförbud sedan hon fått sex förelägganden om att minska sin hunds vikt under perioden 2009 till 2015. Hunden gick slutligen ned i vikt, efter att en granne tagit över ansvaret för den.
  4. I Västerås kommun hade en barnfamilj både över- och underviktiga hundar, som satt inlåsta i små förvaringsutrymmen. Kvinnan i familjen hade djurförbud, och förutom hundar hade familjen även misskötta katter och fiskar.

Kolla hundens viktÖverviktig hund

Vad beror då detta på? En delförklaring är att hundfodret idag är mer kaloririkt. Det innebär att portionerna ska vara mindre, men det är inte alla hundägare som är medvetna om detta. En annan delförklaring är faktiskt skönhetsideal, hur konstigt det än kan låta. På dagens hundutställningar belönas ofta labradorer som har lite hull. Detta berättar Marie Sallander, som har doktorerat på hundars kost och motion, för Metro. Men labradoren är en hundras som är framavlad för jakt, och den ska röra på sig. Många hundägare har inte tid med detta.

Om du oroar dig för att din hund är överviktig kan du kontrollera följande:

  • Det ska gå lätt att känna revbenen när du stryker med handen längs hundens sida.
  • Det ska gå lätt att känna hundens höftben.
  • Midjan och nacken ska vara tydligt markerade när du betraktar hunden uppifrån.
  • När du betraktar hunden i profil ska buken vara lätt uppdragen.