Att vandra i fjällen blir allt mer populärt, och även hundägare vill naturligtvis uppleva den fantastiska naturen och den höga luften. Men får man ta med sig hunden upp på fjället?Hund på fjället

”Får man ta hunden med sig in i himlen?” undrade skåningen Hasse Andersson. Många som bor lite längre norrut undrar kanske snarare om man får ta hunden med sig upp på fjället. Det får man, men det är viktigt att man följer de regler som finns. Efter 20 augusti får man låta sin hund gå okopplad, om man har uppsikt över den och kan kalla in den om man möter andra djur eller vandrare.

Åsa Bergman föder upp schäfrar på en kennel i Kiruna. Hon ger sig gärna upp på fjället med sina hundar.

Jag har lydiga hundar som inte behöver koppel, men har man en hund man inte riktigt kan lita på är ett rejält midjebälte och ett långt flexikoppel ett bra alternativ. Då är både hund och förare relativt fria, tipsar hon.

I nationalparker och längs de stora vandringslederna ska hunden hållas kopplad året runt. Hundar är också välkomna i de flesta fjällstugor och på de flesta fjällstationer.

Tänk på att packa ned följande, helst i hundens egen klövjeväska:

  • Myggmedel
  • Mjukgörande salva för trampdynor
  • Förbandsmaterial för tassar
  • Kortison för att behandla ormbett

De flesta hundar kan bära ungefär en tredjedel av sin egen vikt, så packa inte väskan för tungt. Det kan också vara bra att träna hunden i att gå med väska.