Gul lökHundar är allätare, precis som människor. Men det betyder inte att vi kan äta exakt samma saker. Det finns saker som är fullt ätbara för oss människor, men som man absolut inte ska ge till sin hund.

Det är inte alla som köper hundmat. Det kan gå utmärkt att ge sin hund samma mat som man själv äter, om man är noga med att undvika vissa ingredienser. Det är också viktigt att maten inte är för energität, för precis som människor har hundar lätt att lägga på sig extrakilon.

De flesta vet att man inte ska ge choklad till hundar. Men det finns även andra saker, som vi gärna har i maten men som man inte ska servera till en individ av släktet Canis lupus.

  1. Deg kan svälla i magen, och bilda alkohol. Hunden kan bli berusad, vilket den inte dör av men det är mycket obehagligt.
  2. Lök kan vara dödligt för en hund. Både rå och tillagad lök innehåller allicin, som kan orsaka blodbrist. Faktum är att en mindre mängd kan räcka för en allvarlig förgiftning, och därför ska man aldrig ge sin hund någon mat som innehåller lök.
  3. Russin och vindruvor kan orsaka akut njursvikt. Vissa hundar är mycket känsliga, medan andra klarar av det utan problem.